SiteLogo

مهمترین انواع بیماری دستگاه تناسلی زنان و شناخت علائم آن‌ها

تیم محتوای مدیسه 16 اردیبهشت 1403
0 24
بیماری دستگاه تناسلی زنان

ایجاد مشکل در هر یک از اجزای دستگاه تناسلی زنان ممکن است باعث پدید آمدن بیماری در این ناحیه گردد. در این مقاله به انواع بیماری دستگاه تناسلی زنان می‌پردازیم. دستگاه تناسلی زنان در ناحیه لگن قرار گرفته و در صورت بروز هر نوع مشکلی در این ناحیه امکان دارد باعث ایجاد بیماری گردد. در ادامه مطلب به بعضی از شایع‌ترین بیماری های دستگاه تناسلی زنانه اشاره خواهیم کرد.

شایع‌ترین بیماری دستگاه تناسلی زنان

شایع‌ترین بیماری های ناحیه تناسلی زنانه

دستگاه تناسلی زنان در ناحیه لگن قرار گرفته و شامل دهانه رحم، رحم، واژن، لوله‌های رحمی و تخمدان‌ها است. ایجاد هرنوع مشکلی در هر یک از این اجزای دستگاه تناسلی امکان دارد باعث ایجاد بیماری در این ناحیه شود. بیشتر بیماری‌های زنان در صورت مراجعه سریع به پزشک و درمان به موقع قابل کنترل هستند. ضمنا بانوان نباید از اهمیت معاینات مرتب و دوره‌ای غافل گردند. در ادامه به بعضی از شایع‌ترین بیماری‌های دستگاه تناسلی زنان اشاره می‌کنیم.

التهاب لگن

التهاب لگن

این بیماری شامل عفونت اندام‌های تولید مثل زنان است. التهاب لگن غالبا زمانی رخ می‌دهد که باکتری‌ها به لوله‌های رحمی یا تخمدان انتقال یافته‌اند. علایم و نشانه‌های این بیماری ممکن است خفیف باشد. بعضی از خانم‌ها زمان ابتلا به این بیماری هیچ علایمی را تجربه نمی‌کنند. به همین دلیل ممکن است بیمار تا زمانی که دچار درد مزمن لگن یا مشکل در بارداری نگردد از این بیماری مطلع نشود. علایم بیماری التهاب لگن بسیار خفیف است و به دشواری تشخیص داده می‌شود. با این وجود اکثرا علایم زیر را تجربه می‌نمایند:

  • خونریزی غیر طبیعی رحم
  • درد خفیف تا شدید پایین شکم و لگن
  • تب و لرز
  • ادرار دردناک و مکرر

مطالب کاربردی:  روش‌های درمان خانگی عفونت رحم و کمر درد

 

زگیل تناسلی

زگیل تناسلی از شایع‌ترین عفونت‌های مقاربتی است که به شکل برجستگی‌های کوچک و گوشتی است. در اغلب موارد زگیل‌ها جهت دیده شدن بسیار کوچک بوده و ممکن است بعضی از سویه‌های ویروس پاپیلومای انسانی دستگاه تناسلی موجب این بیماری شود. با این وجود بعضی از این‌ها ممکن است به سرطان منجر گردند.

از علایم این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خارش در ناحیه تناسلی
  • توده‌های کوچک و گوشتی به رنگ قهوه‌ای یا صورتی در ناحیه تناسلی
  • خونریزی

فیبروم رحم

فیبروم رحم

این مشکل رشد غیر سرطانی رحم است که بیشتر در سال‌های باروری ایجاد می‌شود. این بیماری یکی دیگر از بیماری‌های شایع دستگاه تناسلی زنان است که به افزایش خطر سرطان رحم ربطی ندارد و به هیچ‌گونه سرطانی تبدیل نخواهد شد. مقدار و سایز فیبروم از خیلی کوچک تا بسیار بزرگ که قادر است تا کل رحم را احاطه کند، مختلف است.

ممکن است فیبروم‌ها شامل یک یا چندین مدل بوده و در موارد شدید، فیبروم‌ها امکان دارد رحم را به حدی منبسط کرده که باعث افزایش وزن شوند. اغلب خانم‌ها در طی زندگی دچار فیبروم رحمی می‌شوند. با این حال ممکن است علایمی را تجربه ننمایند. این بیماری به وسیله معاینات لگن یا سونوگرافی قابل تشخیص است. علایم فیبروم رحم شامل موارد زیر است :

  • خونریزی شدید پریودی
  • قاعدگی بیشتر از یک هفته
  • تکرر ادرار
  • فشار یا درد لگن
  • یبوست
  • کمر درد یا درد پا
  • مشکل در تخلیه مثانه

مشاهده قیمت انواع لوازم بهداشت بانوان

 

سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک نوعی از یک اختلال هورمونی است که در میان زنان در سن باروری شایع محسوب می‌شود. ممکن است خانم‌های مبتلا به این بیماری دوره‌های پریودی طولانی مدتی را تجربه کنند. همچنین امکان دارد کیست‌های کوچک بسیاری از مایعات پدید آمده و در تولید منظم تخمک اختلال ایجاد کنند.

علت دقیق این عارضه معلوم نیست و تشخیص زود هنگام همراه با کاهش وزن قادر است تا خطر عوارض طولانی مدت مثل بیماری‌های قلبی و دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. از علایم سندرم تخمدان پلی کیستیک عبارت است از:

  • موهای زاید روی صورت و بدن
  • دوره‌های پریودی نامنظم
  • ساخت آندروژن اضافی

اندومتریوز

اندومتریوز

اندومتریوز یک اختلال دردآور بوده که در آن بافتی مشابه با بافت درون رحم در خارج رحم رشد می‌کند. این عارضه به طور معمول تخمدان، لوله‌های رحمی و بافت پوشاننده لگن را تحت تاثیر می‌گذارد. با این حال بافت اندومتر خیلی کم به اندام‌های لگن پیشرفت می‌کند. با اندومتریوز بافت اندومتر در هر چرخه پریودی ضخامت بیشتری پیدا کرده، تجزیه و خونریزی می‌کند، اما با توجه به اینکه این بافت راهی جهت خروج از بدن نداشته به دام می‌افتد.

زمانی که اندومتریوز تخمدان را درگیر می‌کند امکان دارد کیست‌هایی به نام اندومتریوم پدید آیند که این کیست‌ها بافت‌های اطراف را تحریک کرده و در آخر باعث چسبندگی و اسکار می‌شوند. اندومتریوز قادر است تا باعث دردهای شدید به خصوص در دوره پریودی شود.

مطالب کاربردی:  روش‌های درمان خونریزی شدید قاعدگی در خانه

 

از علایم اصلی اندومتریوز می‌توان درد لگن را نام برد که با دوره‌های پریودی شدت بیشتری پیدا می‌کند. هر چند اکثر افراد در دوران قاعدگی دچار گرفتگی عضلانی می‌گردند اما در اندومتریوز معمولا درد بسیار بیشتر از حد معمول می‌گردد که با گذشت زمان افزایش پیدا می‌کند. از دیگر علایم این عارضه عبارت است از:

  • دوره‌های دردناک پریودی
  • خونریزی شدید در پریودی
  • درد همراه با حرکات روده
  • ناباروری

دیگر علایم و نشانه‌های اندومتریوز به خصوص در دوره پریودی شامل نفخ، اسهال، خستگی، حالت تهوع و یبوست است. ضمنا مقدار درد از خفیف تا شدید متغیر است.

عفونت ویروسی

  • تبخال تناسلی: عامل اصلی این بیماری، ویروس هرپس سیمپلکس بوده و بیشتر افراد مبتلا به آن اطلاعی از وجود این ویروس ندارند. اغلب بیماران تا آخر عمر بدون هیچ گونه علامتی با آن زندگی کرده ولی ممکن است به همسر آن‌ها منتقل شده و علائم بروز یابد. درد و حساسیت در ناحیه عفونی، تاول‌های دردناک اطراف ناحیه تناسلی، خارش و سوزش ناحیه تناسلی که باعث تاول می‌شود، از علائم این ویروس هستند.
  • هپاتیت بی: این ویروس از راه خون، رابطه جنسی و مادر به جنین منتقل می‌شود. این بیماری می‌تواند منجر به التهاب بسیار شدید کبد و سرطان کبد شود. علائم آن با عفونت شدید شروع شده و واکنش متفاوتی در مبتلایان ایجاد می‌کند.

عفونت دستگاه تناسلی زنان و درمان آن

عفونت دستگاه تناسلی زنان و درمان آن

عفونت‌های واژن، یکی دیگر از شایع‌ترین بیماری های ناحیه تناسلی زنانه است که اکثر خانم‌ها برای درمان آن به پزشک زنان خود مراجعه می‌نمایند. عفونت‌ها درواقع نوعی التهاب در ناحیه تناسلی هستند که به طور معمول با علایمی مثل قرمزی، خارش و گاهی سوزش و درد خود را بروز می‌دهند. عفونت‌ها انواع مختلفی دارند:

عفونت‌های باکتریایی یا واژینوز باکتریال : برخی از باکتری‌ها به طور معمول در واژن وجود دارند. رشد بیش از اندازه این باکتری‌ها قادر است تا موجب واژینوز باکتریایی شود.

عفونت‌های قارچی یا تریکوموناس واژینیت : عفونت‌های مخمری به طور معمول به وسیله قارچی به نام candida albicans ایجاد می‌گردد. آنتی بیوتیک‌ها قادرند تا موجب کاهش تعداد باکتری‌ها و قارچ را در واژن شوند. این کاهش می‌تواند سبب رشد بیش از اندازه مخمر و ایجاد عفونت قارچی دستگاه تناسلی زنان گردد.

عفونت‌های انگلی یا (کاندیدیازیس) : Trichomoniasis که ناشی از یک انگل پرتوزایی است قادر است تا از طریق مقاربت جنسی انتقال یابد.

مطالب پربازدید:  بهترین برند کاپ قاعدگی را بشناسید

 

درمان عفونت دستگاه تناسلی زنان

درمان عفونت واژن به دلیل ایجاد آن وابسته است. باید خاطر نشان کرد درمان بیماری‌های زنان باید تحت عنوان پزشک متخصص زنان و زایمان انجام گردد و با توجه به نوع علایم، درمان مناسب انجام شود. خانم‌ها باید از مصرف خودسرانه دارو و فکر درمان خانگی عفونت ناحیه تناسلی زنان شدیدا خودداری نمایند.

علائم سرطان دستگاه تناسلی زنان

علائم سرطان دستگاه تناسلی زنان

ممکن است علائم سرطان دستگاه تناسلی زنان در مراحل اولیه قابل رویت نباشد ولی با پیشرفت بیماری علایمی مثل موارد زیر ایجاد می‌گردد:

  • خونریزی غیر طبیعی از واژن برای پس از مقاربت یا پس از یایسگی
  • ترشحات آبکی از واژن
  • ایجاد یک توده در واژن
  • تکرر ادرار
  • یبوست
  • درد لگن

در صورت داشتن هر یک از علایم ناشی از این بیماری باید به پزشک مراجعه نمایید.

 

منبع : cdc

 

ارسال دیدگاه

مقالات مرتبط