مهمترین خطرات و عوارض سولاریوم برای بدن چیست؟
با فرا رسیدن فصلهای گرم سال یعنی بهار و تابستان بسیاری از اشخاص بنا بر عادت همیشگی به سراغ برنزه نمودن بدن خود با استفاده از روش سولاریوم میروند. ولی متاسفانه تعداد زیادی از مردم درباره عوارض سولاریوم هیچ اطلاعاتی ندارند و نمیدانند که با یک بار امتحان نمودن این روش خودشان را در معرض چه خطراتی قرار میدهند.
برای شروع تنها کافی است بدانید که طبق گزارش بنیاد بین المللی سرطان پوست شخصی که کمتر از 35 سال سن دارد و تنها یک بار از روش سولاریوم جهت برنزه کردن بدن خود استفاده نموده است 75 درصد بیشتر از اشخاص دیگر در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست ملانوما قرار خواهد گرفت. در این مطلب از مدیسه قرار است به دنبال بررسی و صحبت درباره عوارض سولاریوم برای بدن برویم. با ما همراه باشید.
سولاریوم چیست و چگونه انجام میشود؟
سولاریوم که با اسمهای دیگری مثل تخت آفتاب یا تخت برنزه نیز شناخته میشود، روشی جایگزین جهت تیره نمودن رنگ پوست است. برای برنزه نمودن پوست با این دستگاه، شخص روی یک تخت دارای محفظهای شیشهای خوابیده و از لامپهای اطراف آن اشعههای UVA و UVB روی تمام اعضای بدن او میتابد. گفتنی است که تقریبا تمامی اشعههای این دستگاه از نوع UVA است و فیلترهای تعبیه شده روی آن بخش فراوانی از اشعه UVB را مسدود مینمایند.
فرآیند برنزه شدن در بیرونیترین لایه پوست انسان یعنی اپیدرم (Epidermis) اتفاق میافتد. این لایه از پوست دارای سلولهای خاصی به اسم ملانوسیت بوده که وظیفه تولید ملانین یا همان رنگدانههای پوستی را بر عهده دارند. با تابیده شدن اشعه UVA به پوست شما، ملانوسیتها نسبت به حالت عادی رنگدانههای بیشتری تولید مینمایند. با بیشتر شدن میزان ملانین در سطح پوست رنگ آن هم به سمت تیرگی میرود.
اغلب افراد فرآیند برنزه کردن پوست خود را به آرامی شروع میکنند. در اولین جلسه استفاده از دستگاه سولاریوم شما ممکن است تنها 5 دقیقه در معرض اشعههای UV قرار بگیرید. چنانچه میخواهید پوست شما تیرهتر شود باید چندین جلسه و برای مدتی طولانیتر از این روش استفاده نمایید. البته شما میتوانید سولاریوم ایستاده را هم امتحان نمایید که در آن با پوشیدن یک لباس و عینک مخصوص همه پوست شما تیره میشود.
جهت جواب گرفتن از سولاریوم ایستاده باید نسبت به سولاریوم خوابیده تعداد جلسات بیشتری را بگذرانید.
برنزه نمودن پوست بدن با سولاریوم بهتر است یا با نور خورشید؟
چنانچه به دنبال یک جواب مثبت دربارهی برنزه کردن پوست بدن با سولاریوم هستید، متاسفانه باید ناامیدتان نماییم. تختهای برنزه به همان میزانی که قرار گرفتن در معرض نور آفتاب خطرناک است، برای سلامتی انسان مضر هستند. هم نور خورشید و هم دستگاه سولاریوم دارای پرتوهای فرابنفش هستند. اشعههای UVA که عامل اصلی برنزه شدن پوست بدن به شمار میروند، میتوانند موجب پیری زودرس پوست و بروز چین و چروک شوند.
احتمالا برای شما جالب باشد که بدانید تختهای برنزه 10 تا 15 درصد بیشتر از خورشید اشعه UVA از لامپهای خود ساطع مینمایند. همین خطرات و عوارض سولاریوم میتواند به شما ثابت نماید که این روش نسبت به آفتاب گرفتن در تابستان هیچ برتری نداشته و بهتر است به جای آن به سراغ یک محصول برنزکننده بروید.
خطرات و عوارض سولاریوم
عوارض برنزه کردن پوست با سولاریوم آنقدر زیاد بوده که انجام این کار میتواند موجب بروز بیش از 7 نشانه پوست ناسالم روی بدن شما بشود. در این بخش از مطلب به بررسی تمامی عوارض سولاریوم مردان و زنان میپردازیم.
ارتباط پیری زودرس پوست با عوارض سولاریوم
بسیاری از اشخاص جهت داشتن یک ظاهر زیبا و جوانتر به سراغ تیرهتر نمودن رنگ پوست خود میروند. ولی آنها اطلاع ندارند که استفاده از دستگاه سولاریوم میتواند موجب پیری زودرس و همچنین آسیب دیدن سد دفاعی پوست آنها شود. اشعههای UVA که طول موج بیشتری دارند به طور عمیقتری به داخل پوست شما نفوذ میکنند و به بلوک اصلی ساختار پوست یعنی کلاژن و همچنین الاستین آن صدمه میرسانند.
با بروز این اتفاق، دیگر از بین بردن لکههای قهوهای روی پوست و چین و چروکها به کار بسیار دشواری تبدیل خواهد شد. پوست شما لایق مراقبت و محافظت بیاندازه از جانب شما است، به همین خاطر پیشنهاد میکنیم به جای این کار از کرمهای ضد آفتاب و لباسهای محافظ در مقابل نور آفتاب استفاده کنید.
عوارض بعد از سولاریوم و سرطان پوست
احتمالا شما نیز جزو آن دسته اشخاصی هستید که از این طرف و آن طرف درباره عوارض سولاریوم برای زنان و مردان شنیدهاید. تحقیقات متخصصان پوست نشان داده که استفاده از تخت برنزه با افزایش خطر ابتلا به انواع سرطانهای پوستی ارتباط مستقیمی دارد و این مشکل در اشخاص جوان بیشتر بروز پیدا مینماید.
آکادمی پوست آمریکا گزارش داده است که استفاده از دستگاه سولاریوم ریسک ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی (CSS) را تا 58 درصد و سرطان سلول بازال را تا 28 درصد افزایش خواهد داد. افزون بر این همان طور که قبلا گفتیم برنزه نمودن پوست با این روش میتواند خطر ابتلا به بدترین نوع سرطان پوستی یعنی ملانوما را چندین برابر نماید.
در چند سال اخیر میزان ابتلا به این نوع سرطان چند برابر شده است و از آنجایی که بیشتر اشخاص علاقهمند به برنزه نمودن پوست خود به این بیماری مبتلا میشوند، پزشکان معتقدند که دستگاههای سولاریوم عامل اصلی بروز این عارضه میباشند.
قیمت انواع محصولات آرایشی بهداشتی اورجینال و با کیفیت
عوارض سولاریوم آقایان و زنان و بروز مشکلات بینایی
عینکهای رنگارنگی که اپراتورهای سالنهای برنزه نمودن پوست به منظور محافظت از چشمها به شما میدهند، جهت جلوگیری از عوارض سولاریوم ایستاده و خوابیده کافی نیستند. استفاده از تخت برنزه قادر است تا به ساختار داخلی چشمها و پلکهای شما صدمه برساند و شما را در معرض ابتلا به بیماریهای خطرناکی مثل آب مروارید، سوختگی قرنیه و ملانوم چشمی یا همان سرطان چشم قرار بدهد.
اگر با وجود همچین خطراتی همچنان جهت تیرهتر نمودن رنگ پوست خود به سراغ استفاده از دستگاه سولاریوم میروید، نیاز است برای مراقبت از چشمهای خود از عینک آفتابی مناسب استفاده کنید. همچنین پیشنهاد میکنیم به صورت مرتب با مراجعه به یک پزشک متخصص از سلامت چشمهای خود اطمینان حاصل نمایید.
عوارض سولاریوم و آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی یکی از بارزترین عوارض قرار گرفتن در معرض پرتوهای فرابنفش و صدمه دیدن سد دفاعی پوست است. این در این عارضه پوستی سلولهای لایهی خارجی پوست یا همان اپیدرم صدمه میبینند و سیستم ایمنی بدن هم در پاسخ به این مشکل، جریان خون را در مناطق آسیب دیده افزایش خواهد داد. این جریان خون همان چیزی بوده که در زمان آفتاب سوختگی موجب قرمز شدن پوست میشود و سطح آن را داغ مینماید.
آفتاب سوختگی اغلب با قرمزی، خارش و سوزش غیرقابل تحملی همراه میباشد و بعد از مدت کوتاهی بهبود پیدا میکند؛ ولی اگر شدت زیادی داشته باشد تاولها و زخمهای ملتهب هم روی سطح پوست به وجود میآیند. تحقیقات نشان دادهاند که بین آفتاب سوختگی شدید و سرطان ملانوم، کشندهترین نوع سرطان پوست، ارتباط مستقیمی وجود دارد. به همین خاطر است که باید از خودتان در مقابل اشعه فرابنفش محافظت نمایید و به هیچ وجه سراغ سولاریوم نروید.
بروز کراتوز اکتینیک (AK) روی پوست
کراتوز اکتینیک یا خورشیدی یک نوع اختلال پوستی بوده که موجب به وجود آمدن لکههای پوستی زبر و خشن روی پوست بدن خواهد شد. این لکهها که به طور معمول روی صورت، گردن، گوشها و دستها به وجود میآیند با گذر زمان مثل یک زگیل سفت خواهند شد.
این بیماری به منظور اولین مرحله ابتلا به سرطان پوست شناخته میشود و در اثر قرار گرفتن در معرض نور اشعههای فرابنفش رخ خواهد داد. در نتیجه بهتر است به صورت کلی از سولاریوم و برنزه کردن پوست خود خودداری کنید؛ به خصوص اگر در گذشته دچار آفتاب سوختگی شدهاید و پوست نازکی دارید.
عوارض سولاریوم و سرکوب سیستم ایمنی
به گفته سازمان جهانی بهداشت (WHO) سیستم ایمنی بدن تمامی افراد، صرف نظر از رنگ پوست آنها، نسبت به اشعههای فرابنفش آسیب پذیر است. قرار گرفتن در معرض نور آفتاب عملکرد سیستم ایمنی بدن را مختل مینماید و سد دفاعی پوست را به صورت کلی از بین میبرد. این مسئله موجب میشود پوست شما نسبت به نور آفتاب و حتی محصولات پوستی نیز حساسیت پیدا نماید.
مطالب کاربردی: آشنایی با آرایش تیلور سویفت؛ نکات روتین پوستی و رژیم غذایی
عوارض سولاریوم بر کبد
استفاده دائم از سولاریوم جهت برنزه کردن پوست میتواند خطر ابتلا به بیماریهای کبدی و کلیوی را بیشتر نماید. تمامی بیماریهای کبدی میتوانند موجب بروز لکههای قهوهای روی پوست بدن شوند که از بین بردن آنها وقت و هزینه فراوانی را میطلبد. به صورت کلی اثرات غیرمستقیم اشعههای فرابنفش بر وضعیت سلامت انسان، در طولانی مدت سبب بروز بیماریهای خطرناکی میشود. در نتیجه اگر قصد برنزه نمودن پوست خود را دارید بهتر است همه جوانب این اقدام را به خوبی بسنجید.
چه کسانی به هیچ وجه نباید به سراغ سولاریوم بروند؟
شاید دانستن تمامی این عوارض برنزه کردن با سولاریوم برای شما کافی نباشد و با وجود اطلاع از آنها همچنان بخواهید این روش را امتحان نمایید. در این صورت باید بگوییم که حتی اگر تصمیمش را داشته باشید، تمامی اشخاص نمیتوانند به آسانی به سراغ برنزه نمودن بدن خود بروند و باید پیش از انجام آن مشکلات جسمانی و پوستی خود را در نظر بگیرند.
- کسانی که در نواحی مختلف بدن آنها خال، ککومک و لکههای پوستی دارند.
- کسانی که پوست روشن و حساسی دارند.
- کسانی که از داروهای دارای ترکیبات حساسیتزا استفاده مینمایند.
- کسانی که در کودکی دچار سوختگی یا آفتاب سوختگی شدید شدهاند.
- کسانی که یک الی سه هفته پیش از جلسه سولاریوم خود تتو یا فیشال پوست انجام دادهاند.
- کسانی که سنشان زیر ۱۳ سال است و به بیماریهای پوستی گوناگونی مثل اگزما و آکنه مبتلا هستند.
- همینطور به صورت کلی و به علت ریسک بالای ابتلا به سرطان، افراد زیر 35 سال باید تا جای ممکن از برنزه کردن بدن خود با دستگاه سولاریوم خودداری کنند.
چه زمانی باید برای عوارض سولاریوم پزشک متخصص مراجعه کرد؟
در صورتی که جزو آن از دسته افرادی هستید که برای مدتی طولانی خودشان را بدون استفاده از ضد آفتاب در معرض نور آفتاب قرار دادهاند یا فریب تبلیغات سالنهای برنزکننده پوست را خورده و سولاریوم پوست را امتحان نمودهاند، بهتر است چکاپهای سالیانه خود را جدیتر دنبال نمایید. همچنین اگر بعد از سولاریوم علائم زیر را روی پوست بدن خود مشاهده نمودید، در اسرع وقت به یک متخصص پوست مراجعه کنید.
- تغییر اندازه، بافت و رنگ خالها و لکههای روی پوست
- به وجود آمدن خال و لکههای پوستی جدید بعد از سولاریوم
- بروز مشکلاتی مانند خارش، قرمزی، تاول، درد یا خونریزی روی پوست
مطالب پربازدید: برانزر چیست و تفاوتهای آن با کانتور کدامند
سخن پایانی
اکنون که با تمام خطرات و عوارض سولاریوم بر بدن آشنا شدهاید، حتما دیگر میدانید که قرار گرفتن در معرض اشعههای فرابنفش آن هم به صورت عمدی چه قدر میتواند برای سلامتی جسمانی شما مضر باشد. به همین خاطر ما پیشنهاد میکنیم حتی هر چند سال یک بار هم به سراغ امتحان نمودن این روش نروید و سعی کنید زیبایی پوست و بدن خود را همانطور که هست دوست بدارید. همچنین شایان ذکر است که شما میتوانید جهت خرید انواع محصولات مراقبتی و زیبایی خود به فروشگاه اینترنتی لوازم آرایشی و بهداشتی مدیسه مراجعه نمایید.
منبع : betterhealth