بهترین روش های درمان بی خوابی کودکان

بی خوابی کودک یکی از مهمترین مشکلات هر والدینی است که آنها را به شدت اذیت میکند. این مشکل ممکن است در سنین مختلف به دلایل مختلفی رخ دهد. خوشبختانه برای درمان این مشکل نیازی به مصرف دارو نیست و با شیوههای مختلفی قابل حل هستند. اگر شما هم جزو والدینی هستید که آرامش خودتان را به دلیل بیخوابی فرزندانتان از دست داده اید، حتما ما را همراهی کنید. در این مقاله بهترین روشهای جلوگیری و درمان بی خوابی کودکان را بیان میکنیم.
میزان خواب مورد نیاز کودکان
یکی از سوالات متداول والدین در رابطه با تعداد ساعات خواب کودکان در شبانهروز میباشد. به صورت کلی افراد سنین پایین نسبت به سنین بالا به مقدار خواب بیشتری نیاز دارند. کودکان زیر یک سال در شبانهروز به 12 تا 16 ساعت خواب نیاز دارند. با افزایش سن این مقدار کاهش مییابد. به طور میانگین کودکان 6 تا 12 ساله به 10 تا 12 ساعت خواب نیاز دارند. نوجوانان بالاتر از 13 سال به 8 تا 12 ساعت خواب نیاز دارند. توجه کنید که عوامل مختلفی بر میزان خواب کودکان تاثیر میگذارند.
شرایط مختلف بی خوابی کودک
بی خوابی بچه (به انگلیسی Insomnia) میتواند معانی مختلفی داشته باشد. یکی از معانی آن این است که بچهها در شب دیر به خواب میروند و بعد از مدتی طولانی دراز کشیدن به خواب میروند. خواب بعضی دیگر از بچهها بدون کیفیت میباشد و خیلی سریع از خواب بیدار میشوند. خواب این بچهها بیشتر شبیه به چرت زدن است. این کودکها هنگام بیدار شدن از خواب احساس خستگی میکنند و همیشه بدون انرژی اند. البته اکثر این مشکلات به مرور زمان حل میشوند، اما توجه کنید در صورتی که به صورت مداوم این مشکل برای فرزندانتان تکرار میشود، باید حتما به پیش یک متخصص خوب مراجعه کنید.
عوارض بیخوابی کودکان
بی خوابی کودکان در شب بر روی حالت ذهنی و رفتارهای کودکان تاثیر میگذارد و طیف گستردهای از علائم مختلف را ایجاد میکند. در صورتی که کودک در شب خواب کافی نداشته باشد، در طول روز بسیار بی انرژی خواهد بود و احساس خواب آلودگی میکند. این کودکان بسیار حساس و زودرنج هستند و خیلی سریع عصبانی میشوند. همچنین این کودکان به دلیل عدم توانایی تمرکز، با مشکل کاهش حافظه روبرو میشوند که در مدرسه آنها را بسیار اذیت میکند. این کودکان با دیگران بسیار جروبحث میکنند و خیلی سریع صدای خود را بالا میبرند. همچنین در مدرسه همیشه دچار درگیری با بقیه میشوند.
علتهای بی خوابی کودکان
بی خوابی کودک یک ساله و یا سنین بالاتر ممکن است به دلایل مختلفی باشد. یکی از علتهای اصلی بی خوابی، استرس و اضطراب است. معمولا نخوابیدن کودکان زیر 10 سال ممکن است به علت استرس باشد. یکی دیگر از دلایل بی خوابی، مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه میباشد. این نوشیدنیها باعث جلوگیری از خوابیدن میشوند. از دیگر علتهای بیخوابی میتوان به مصرف داروهای مختلف اشاره کرد. بعضی از داروها باعث بی خوابی میشوند. همچنین کودکانی که دارای مسائل پزشکی خاصی همچون آلرژی، آسم، آپنه حین خواب، سندروم پای بیقرار، سرفه مزمن و… هستند، خواب آنها بدون کیفیت میباشد.
مطالب کاربردی: روانشناسی لباس کودک و نکات مهم در انتخاب لباس بچه
1- درمان بی خوابی کودکان
روشهای مختلفی برای درمان و جلوگیری از بی خوابی کودکان وجود دارد. به دلیل اینکه کودکان سن زیادی ندارند، درمانهای دارویی توصیه نمیشود. توجه کنید کودکانی که دارای مشکل خاص پزشکی هستند، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنند. راهکارهای گفته شده در پایین برای درمان بی خوابی کودکان بسیار مفید و تاثیرگذار میباشند.
2- رعایت بهداشت خواب
یکی از بهترین راهکارهای غیردارویی برای درمان بی خوابی کودکان، رعایت بهداشت خواب است. والدین باید بر بهداشت خواب کودکان خود نظارت داشته باشند تا در سنین بزرگسالی برای آنها مشکل پیش نیاید. کودکان باید یاد بگیرند که در تخت خواب خود به جز خوابیدن هیچ کار دیگری از جمله خوراکی خوردن، مطالعه کردن، تکلیف انجام دادن و… انجام ندهند. والدین باید کودکان خود را عادت دهند که در ساعت مشخصی از شبانهروز بخوابند و در ساعت مشخصی نیز از خواب بیدار شوند. همچنین حدود یک ساعت قبل از خواب، کودکان باید هیچ فعالیت تحریک کنندهای انجام ندهند.
3- آرام سازی کودکان قبل از خواب
یکی از علتهای اصلی بی خوابی کودک چهار ساله و یا کمتر، استرس و اضطراب است. هر نوع درگیری والدین با همدیگر و مشکلات داخل خانواده بر روی روان کودکان تاثیر میگذارد و آنها را دچار استرس و اضطراب میکند. والدین باید سعی کنند که به روشهای مختلفی کودکان خود را آرام کنند. سعی کنید بعضی از تکنیکهای آرام سازی را از جمله تصورات ذهنی مثبت، تنفس عمیق و… را به کودکان خود یاد دهید.
4- مصرف مکملهای منیزیم برای بی خواب کودک
یکی از علتهای بی خوابی کودکان، کمبود منیزیم بدن است، چرا که منیزیم باعث تنظیم هورمون ملاتونین و آرام سازی اعصاب میشود. افرادی که دارای مشکلات گوارشی هستند، بیشتر در معرض کمبود منیزیم هستند. به شما توصیه میکنیم در صورتی که به کمبود عناصر بدن فرزند خود شک دارید، حتما به پیش یک متخصص مراجعه کنید.
5- راحت بودن مکان خواب
یکی از علتهای بی خوابی کودک 2 ساله، راحت نبودن جای خواب است. در قدم اول از نرم بودن تشک و بالش زیر کودک اطمینان حاصل کنید. سپس توجه کنید که هنگام خوابیدن باید لامپ اتاقها خاموش باشد. البته برای کودکانی که از تاریکی میترسند، چراغ خواب آنها را روشن کنید. همچنین اطراف تخت کودک نباید پر از عروسک باشد، چرا که این کار کودک را کلافه میکند.
مطالب کاربردی: مناسبترین اسباببازی برای کودکان چیست
6- فعالیت و تحرک زیاد در طول روز
یکی از راههای جلوگیری از بی خوابی شبانه، داشتن تحرک و فعالیت زیاد در طول روز است. این کار موجب میشود که کودکان در طول روز انرژی خود را تخلیه کنند و در طول شب خسته شوند، بنابراین دچار بی خوابی شبانه نمیشوند.
7- مصرف یک لیوان شیر گرم قبل از خواب
یکی از بهترین کارها برای داشتن خواب مناسب و باکیفیت، مصرف یک لیوان شیر گرم نیم ساعت قبل از خواب است. توجه کنید علاوه بر شیر، میتوانید دمنوشهایی را که حاوی کافئین نیستند، قبل از خواب مصرف کنید.
در صورتی که علاوه بر این موارد، راهکارهای دیگری برای درمان بی خوابی میدانید، در قسمت ثبت نظرات آن را با کسانی که به دنبال راهحلی برای درمان کمبود خواب کودکشان هستند، در میان بگذارید.